La rafinăria MOL din Százhalombatta a început producția în cea mai mare fabrică de hidrogen verde din Europa Centrală și de Est, care are o capacitate de 10 megawați.
Aceasta produce anual 1.600 de tone de hidrogen verde, neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon, care va fi utilizat pentru producția de combustibil. Astfel, emisiile de dioxid de carbon ale rafinăriei Dunărea vor fi reduse cu 25.000 de tone, o cantitate comparabilă cu emisiile anuale de dioxid de carbon generate de aproximativ 5.400 de autovehicule obișnuite. Investiția face parte din strategia corporativă SHAPE TOMORROW a Grupului MOL de a contribui la creșterea sustenabilității, competitivității și independenței energetice în regiune.
Grupul MOL a inaugurat noua sa fabrică din Százhalombatta în luna aprilie. Utilizând unitatea de electroliză de 10 megawați creată de Plug Power, fabrica produce anual aproximativ 1.600 de tone de hidrogen verde, neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon. Au fost efectuate operațiunile necesare pentru începerea producției, inclusiv testele de presiune necesare, inspecția sistemului de control al procesului, introducerea și conectarea celulelor electrolitice în sistem și, de asemenea, a fost pus în funcțiune sistemul de tratare a apei.
Echipamentul de electroliză de la Plug Power utilizează electricitate din surse regenerabile pentru a descompune apa în hidrogen și oxigen, acest lucru însemnând că nu se generează subproduse poluante. Instalația produce 8-9 tone de oxigen pur pentru fiecare tonă de hidrogen. Compania americană a pus la dispoziția MOL o tehnologie inovatoare și fiabilă: generatoarele de hidrogen, optimizate pentru a produce hidrogen pur, au o istorie de aproape 50 de ani de experiență operațională.
„Hidrogenul verde este o sursă de energie curată și versatilă, pe care în prezent o utilizăm în producția de combustibil cu scopul de a ne reduce amprenta de dioxid de carbon, iar conform planurilor noastre, în curând, acesta va putea fi utilizat și în sectorul transporturilor. Producția și utilizarea hidrogenului verde contribuie, într-un mod inovator, la tranziția către energia verde, care reprezintă un obiectiv fundamental al strategiei MOL. După Százhalombatta, avem în plan instalații similare la Rijeka și Bratislava, cea din capitala Slovaciei urmând să devină operațională în al doilea trimestru al anului 2026”, a declarat Ádám Horváth, vicepreședinte New and Sustainable Businesses al Grupului MOL.
Instalația din Százhalombatta, în valoare de 22 de milioane EUR, va reduce amprenta de carbon a rafinăriei Dunărea cu mai mult de 25.000 de tone de dioxid de carbon pe an. Noua tehnologie va înlocui treptat procesul de producție a carburantului pe bază de gaze naturale, care generează în prezent o șesime din totalul emisiilor de dioxid de carbon ale Grupului MOL.